Streven naar een groenere wereld

 
 
Streven naar een groenere wereld

samen op zoek naar creatieve oplossingen

 
 
samen op zoek naar creatieve oplossingen

samen meer doen

 
 
samen meer doen

alle schakels verbinden

 
 
alle schakels verbinden

werken met nieuwe bronnen van energie

 
 
werken met nieuwe bronnen van energie

de 0-energieomgeving

 
 
de 0-energieomgeving

Kwaliteit van licht

 
 
Kwaliteit van licht

Fotonica #houdevoorsprong

 
 
Fotonica #houdevoorsprong

To be or not be #versneldetoekomst

 
 
To be or not be #versneldetoekomst

Droogprocessen

 
 
Droogprocessen
    

In de media

Toekomstmakers is een informatief programma gericht op leiderschap, innovatie, inspirerende ondernemers en slimme wetenschappers. Deze aflevering is gewijd aan Fotonica: 

http://www.rtlxl.nl/#!/u/de2cddcf-8005-3a27-8f09-bb9688f96b0e

E.e.a. is ook na te lezen op: 

http://www.rtlz.nl/tech/computerchips-straks-100000-keer-sneller-dankzij-fotonica

Lees verder
    

In de febuari-editie van Licht op Eindhoven, het stadsmagazine van regio Eindhoven, staat een artikel over de Vragenbank. 

Lees het artikel op pagina 32 van het magazine.

Lees verder
    

Langer zelfstandig thuis wonen wordt de standaard en dat vraagt levensloopgeschikte woningen. Welke doordachte keuzes zijn dan nodig bij nieuwbouw en renovatie? Voor wat betreft
installatietechnieken en een aantal bouwkundige oplossingen, kunt u zich beroepen op ISSO-publicatie 77 ‘Levensloopgeschikt wonen’. Deze keer staat niet de techniek, maar de bewoner centraal.

Lees het artikel op pagina 18/19 van bijgaande PDF.

Lees verder
    

Afspraken met woningcorporaties en gemeenten. Dat is het concrete resultaat voor drie coalities van bouw-, installatie-, zorgspecialisten, domoticabedrijven en architecten na afloop van ‘Demoday Duurzaam Thuis’. De drie coalities presenteerden hun concept om woningen niet alleen Nul op de Meter te maken maar voor de bewoners ook nog eens geschikt om er oud in te worden. Eén van de drie coalities is ThuisBest. Deze coalitie zoekt het in een stapsgewijze oplossing om mensen langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. Zo brengt de coalitie de wensen van corporatie en bewoners eerst in kaart. “Daarna kunnen we de woning aan de wensen aanpassen en verduurzamen”, licht Debbie Mous, die tevens verbonden is aan Stichting KIEN als projectleider, namens de coalitie toe.

Lees verder
    

Stel je hebt twee woningen: 1 goed geïsoleerd, maar met weinig zonnepanelen en 1 vol zonnepanelen, maar met slechte isolatie. Welke woning is dan duurzamer?
Dat bespreken deelnemers van BouwLokalen in aflevering 3 van Kennispartner BouwTV. Verschillende bouwpartijen werken aan Nul-op-de-Meter. Uitdaging is oplossingen te vinden die je kunt terugverdienen binnen de levensduur van het gebouw.

Lees verder
    

Wanda Kruijt heeft haar medewerking verleend aan een special, die in mei verscheen als bijlage bij diverse tv-gidsen. Lees het artikel 'Langer thuis wonen door technische mogelijkheden' vanaf pagina 15.

Bron: Rhijnvis Media

Lees verder
    

Stichting KIEN is medefinancier geweest van het boekje Elektrisch Vervoer. Hierin staat specifieke informatie voor de installateur over de bestaande laadinfrastructruur voor het elektrisch vervoer en de uitbreiding ervan. De inhoud verwijst onder meer naar de normen waaraan laadpalen moeten voldoen en naar de noodzaak van Klic-meldingen wanneer voor zo’n paal in de grond moet worden gegraven.

Lees verder
    

Ondernemers die woningaanpassingen voor ouderen kunnen realiseren kunnen nu gemakkelijk gevonden worden via MijnHuisOpMaat.nl. Deze website over ouder worden en wonen heeft haar zoekmachine voor leveranciers van oplossingen voor langer thuis wonen vernieuwd. Initiatiefnemer GeneratieThuis wil hiermee de mogelijkheden voor ondernemers om aan te sluiten bij lokale projecten omtrent langer zelfstandig thuis verbeteren. 

Lees verder
    

Energiecoöperaties zijn belangrijk om de duurzame ambities van gemeenten te verwezenlijken. Dat blijkt onder meer in Bronkhorst en Rotterdam, waar lokale initiatieven een flinke bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van de omgeving. Stichting KIEN ondersteunde beide coöperaties met onderzoek en advies.

Lees verder
    

In het dorpje Herveld in de gemeente Overbetuwe beginnen de voorbereidingen voor het inrichten van bestaande woningen uit de jaren ’60 tot ‘Testwoningen langer thuis’. De testwoningen gaan vanaf half juni 2015 open voor bezoekers, die op technisch, sociaal als op bouwkundig niveau oplossingen kunnen zien en ervaren om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Stichting KIEN Kien kijkt vol verwachting uit naar de opening van deze testwoningen, aangezien dit geheel past in haar visie op het gebied van Langer Zelfstandig Thuis Wonen. Lees hier het volledige persbericht van de gemeente Overbetuwe.

Lees verder
    

De gemeenten Zaanstad, Bergen en Hoorn, de Noord-Hollandse zorgorganisaties Evean, Omring en Wilgaerden en zeven installatiebedrijven uit West-Friesland, Zaanstreek en Alkmaar en omstreken ondertekenen vanmiddag in Hoorn een intentieovereenkomst. Samen willen ze mensen die zorg nodig hebben concreet ondersteunen bij het langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Lees verder
    

Met de oprichting van de energiecooperatie BOEN (Bronkhorst en Omgeving Energie-Neutraal) komt de dag dat het stadje Bronkhorst energieneutraal is weer wat dichterbij.

Lees verder
    

Onderzoeker Masi Mohammadi bekeek hoe verzorgingshuizen en particulieren de afgelopen tien jaar gebruik hebben gemaakt van domotica, technologie die de woning veiliger en comfortabeler zou moeten maken. ‘Domotica heeft op sommige plekken een slechte start gehad.’ (Bron: Zorgvisie ICT, www.zorgvisie.nl)

Lees verder
    

vrijdag 28 november jl. werd op het terrein van de TU Eindhoven de nieuwbouw voor de faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde opgeleverd. Het door Architectuurstudio HH ontworpen gebouw Flux vormt een belangrijke stap in de herontwikkeling van de campus naar TU/e-Science Park.
 

Lees verder
    

In januari 2015 krijgen onderwijsbesturen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van schoolgebouwen. Het streven is om met beschikbare middelen de scholen om te vormen tot duurzame, frisse scholen. In het tv-programma Ondernemerszaken komen Dick van Tulden (directeur Syntegraal), Adrie van Duijne (directeur Stichting KIEN) en Peter van Eijk (voorzitter College van Bestuur Fortior) aan het woord.

 

Lees verder
    

Wetenschap en bedrijfsleven hebben veel raakvlakken als het gaat om het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Toch is er in de praktijk nog weinig wisselwerking. TU/e SURE Innovation, onderdeel van TU/e Innovation Lab en Stichting KIEN, Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland hebben nu de Vragenbank opgericht om ook kleinere bedrijven toegang te verschaffen tot de kennis van de Technische Universiteit Eindhoven.

Lees verder
    

De Keuzegids Universiteiten 2015 heeft de TU Eindhoven (TU/e) voor de elfde keer uitgeroepen tot de beste technische universiteit van Nederland. In de totale ranglijst van Nederlandse universiteiten stijgt de TU/e bovendien van de 4e naar de 3e plaats (bron Engineering.net). KIEN feliciteert haar partner TU/e met deze terechte notering en is blij nog steeds actief te mogen zijn vanaf de campus in Eindhoven.

Lees verder
    

Net buiten Enspijk woont de familie Steenhart in een mooie verbouwde boerderij. De eigen tuin levert veel groente en fruit voor eigen gebruik. Reden waarom er meer koelkasten in het huis staan dan er mensen wonen. Dat is wel te zien aan de electriciteitsrekening. Net als een aantal andere Enspijkers heeft Robert Steenhart daarom meegedaan met de actie van MooiWonenInEnspijk en Stichting KIEN voor energiebesparing in Enspijk. (bron: Nieuwsblad Geldermalsen)

Lees verder
    

Crowdfund-platform ‘Geld-voor-Elkaar’ meldde onlangs dat 2013 een topjaar was. Van de tot dusver 400 financieringen van ‘Geld-voor-Elkaar’ blijkt een fors deel betrekking te hebben op initiatieven op het terrein van energiebesparing en hernieuwbare energie. Hans Hufen, senior researcher en adviseur bij Questions, Answers and More bv schreef een interessant artikel over crowdfunding voor EnergieGids.nl. Interessant om te lezen.

Lees verder
    

In Enspijk is de Protestantse Gemeente Deil-Enspijk begonnen met de verbouwing van de voormalige kosterwoning naast de kerk. In het bestaande gebouw worden drie zelfstandige woningen en een ontmoetingsruimte gerealiseerd.

Lees verder
    

Voordat domotica in de zorg kan worden toegepast, moet het als een huisdier getemd worden. Het is nu nog te industrieel en er wordt te weinig rekening gehouden met de wensen van de gebruiker. Dat stelt Masi Mohammadi, lector Architecture in Health aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in Zorgvisie ict magazine.

Lees verder
    

Mag1010: De St. Petruskerk in Eindhoven wordt duurzaam. Hij krijgt een optimaal klimaat en duurzame verlichting.

Lees verder
    

Installatiejournaal: De tweede netwerkbijeenkomst van Fedet stond in het teken van duurzaamheid, veiligheid en de techniek van tunnels. 

Lees verder
    

Mag1010: de technologische vernieuwing schrijdt sneller voort dan ooit.  

Lees verder
    

Domotica Platform Nederland/ Digitalezorg.nl/ Care & Cure/ Cobouw/ FMT Gezondheidszorg:
Nederlandse zorginstellingen en woningcorporaties passen afzonderlijk wel slimme technologieen (domotica) in ouderenwoningen toe, maar er is nog geen sprake van echt grootschalige implementatie, hoewel de organisaties zelf en de bewoners overtuigd zijn van de voordelen ervan.

Lees verder