Streven naar een groenere wereld

 
 
Streven naar een groenere wereld

samen op zoek naar creatieve oplossingen

 
 
samen op zoek naar creatieve oplossingen

samen meer doen

 
 
samen meer doen

alle schakels verbinden

 
 
alle schakels verbinden

werken met nieuwe bronnen van energie

 
 
werken met nieuwe bronnen van energie

de 0-energieomgeving

 
 
de 0-energieomgeving

Kwaliteit van licht

 
 
Kwaliteit van licht

Fotonica #houdevoorsprong

 
 
Fotonica #houdevoorsprong

To be or not be #versneldetoekomst

 
 
To be or not be #versneldetoekomst

Droogprocessen

 
 
Droogprocessen
    

KIEN Technodagen

KIEN organiseert vijf keer per jaar een KIEN Technodag. Op deze interactieve dagen komen diverse innovatieve onderwerpen aan bod die van belang zijn voor de e-installateur. De nadruk ligt op technologieën die nu al toepasbaar zijn, maar nog niet op grote schaal worden toegepast. Af en toe maken we ook een uitstapje naar de verdere toekomst, zolang er maar een rol weggelegd is voor de e-installateur. Dit kan het verzorgen van de aansluiting zijn, maar ook het optreden als adviseur voor de eindklant.

Tijdens de KIEN Technodagen wordt er niet alleen kennis gedeeld door middel van presentaties, maar vinden er ook discussies plaats over de onderwerpen en is er altijd veel gelegenheid tot netwerken. De deelnemers bestaan vooral uit e-installateurs, maar ook andere geïnteresseerden, zoals fabrikanten, netwerkbedrijven en adviseurs, zijn regelmatig aanwezig.

KIEN Technodag 13 september 2017: Op weg naar de school met onbeperkte, draadloze bandbreedte 

KIEN Innovatiemeesters, het knooppunt voor Innovatie in de Elektrotechniek in Nederland, organiseerde op 13 september 2017 het evenement KIEN Innovatiemeesters Inspireert (voorheen: Technodag) in Woerden. Joos Ockels, de vrouw van de te vroeg overleden astronaut Wubbo Ockels, trapte af met een inspirerende toespraak over de stappen die we samen kunnen zetten richting een duurzamere toekomst en het belang van goed onderwijs. Vervolgens werd er ingegaan op de ideale leeromgeving en hoe KIEN Innovatiemeesters, kennisinstellingen, scholen en installateurs kunnen samenwerken om die leeromgeving daadwerkelijk te realiseren.

Joos Ockels: “Elke stap richting een duurzamere toekomst is er één”

“We zijn allemaal astronaut op ruimteschip aarde”. Joos Ockels ging in op het gedachtegoed van haar man die als geen ander vanuit de ruimte heeft gezien hoe kwetsbaar de aarde is. “Er is maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. We hebben geen reserve”. Hoe slecht we ook met de aarde omgaan, optimisme kan ons redden. Duurzaamheid is dus niet minder, maar anders en veel leuker. Duurzaamheid en de juiste mindset moeten volgens haar dan ook doorgevoerd worden in het onderwijs. Joos Ockels stimuleert daarom als geen ander het concept Frisse Scholen.

Samenwerking voor de realisatie van de ideale leeromgeving

Een Frisse School is een school waar alles in het teken staat van de ideale leeromgeving anno nu: van klimaat tot kleurgebruik en van docent tot datanetwerk. Het blijkt echter dat de meerderheid van de scholen nog steeds niet fris is. “Het is urgent dat we hier iets aan gaan doen! We moeten nu en met elkaar actie ondernemen om meer frisse en vooral slimmere scholen te realiseren”, aldus Marco van Zandwijk van het Landelijke Kenniscentrum Ruimte-OK.

KIEN Innovatiemeesters bracht tijdens het evenement alle partijen samen die nodig zijn voor de realisatie van meer frisse scholen: van kennisinstellingen en onafhankelijke schooladviseurs tot aan installateurs. Er werd specifiek ingegaan op hoe we samen over kunnen gaan tot een supersnel fotonisch en draadloos datanetwerk in een Frisse School.

Frisse School met bijna onuitputtelijke bandbreedte voor draadloze data

Voor de realisatie van dit datanetwerk bieden twee baanbrekende technologieën mogelijkheden. De VLC (Visible Light Communication) technologie maakt gebruik van bestaande verlichtings-LED’s. De ontwikkeling daarvan is zover dat binnenkort producten beschikbaar zijn voor draadloze dataverbindingen zonder radiogolven. Omdat deze geen last hebben van onderlinge storing in het radioverkeer, leveren ze een betere ervaring dan Wi-Fi. De IRLC (Infrared Light Communication) technologie, die ontwikkeld is door de TU/e verlegt de grenzen naar datasnelheden die vele malen sneller zijn dan Wi-Fi. Beide technologieën kunnen naast elkaar geïmplementeerd worden.

Als we een school willen realiseren met onbeperkte draadloze bandbreedte, moeten echter alle neuzen dezelfde richting in staan. “Nu is het moment dat er actie moet worden ondernomen”. “Schoolbesturen, kennisinstellingen en installateurs moeten samenwerken voor de realisatie van de Frisse School en er moet goed geluisterd worden naar de wensen en behoeften van zowel docenten als leerlingen”, aldus Twan Jochijms van KIEN Innovatiemeesters. Het is noodzakelijk dat er nu iets gebeurt, voegt Dick van Tulden van Syntegraal toe en zoals Joos Ockels zei “er zijn genoeg belemmerende bomen, maar het is de kunst om tussen die belemmerende bomen door te kijken. Daar ontstaat innovatie en kunnen we samen prachtige initiatieven bewerkstelligen. 

 

Kennisdeling tijdens de TECHNODAG Internet of Things 13 juni

Op 13 juni 2017 vond weer een Technodag plaats rondom Internet of Things (IoT). Tijdens het kennisevent deelden vier IoT experts hun kennis met de ruim 100 deelnemers, variërend van wetenschappers tot installateurs. Onderwerpen die hierbij aan bod kwamen Cyber Security - door Jan Kèrdel, Smart Cities - door Epko van Nisselrooij, Smart Homes - Edwin van Kessel en Arno Rootsaert en Shopping Tomorrow Smart Homes Society - door Rob Wierenga. Tijdens de bijeenkomst was ook ruimte om te netwerken en kennis te maken met zes nieuwe KIEN-projecten, waarin technologische kennis wordt doorontwikkeld voor de markt. Uit de reactie van deelnemers was op te merken dat de sfeer goed was en de kennis gewaardeerd werd.

Bekijk hier de videoimpressie. 

Impact van IoT

De wereld verandert razendsnel. Steden worden drukker en voller en het leven gaat steeds sneller. Internet of Things helpt mensen om slimmer, sneller en gemakkelijker samen te leven. Hierbij horen ook de nodige risico’s en uitdagingen. Hoe beveilig je data en wie is de eigenaar? Tijdens de Technodag kwamen deze onderwerpen aan bod. Daarnaast werd besproken hoe IoT nieuwe kansen biedt voor de (installatie)markt door andere samenwerkingen en nieuwe businessmodellen.

KIEN, meer dan kennisdelen

KIEN verbindt wetenschappelijke kennis met het bedrijfsleven. “Kennis die nu wordt opgedaan bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) moet doorontwikkeld worden voor de markt. KIEN zet zich middels zes projecten in om deze kennis te valoriseren”, aldus Gert Bogers, penningmeester KIEN. De zes projecten zijn: Fotonica, Health Tech Yard, Living Lab Homes, Sociale Innovatie, Vragenbank en Internet of Things. Bedrijven en instellingen die zich aansluiten bij een project worden ondersteund in de doorontwikkeling ervan en krijgen hierdoor een voorsprong op de markt.

Volgende Technodag vind plaats op woensdag 13 september 2017 in Woerden.

 


Terugblik KIEN Technodag 5 april 2017

Volle bak was het tijdens de KIEN Technodag op 5 april! Het programma van de dag stond in het teken van een goede werkomgeving en de hoofdrol die een installateur hier kan spelen. De lezingen varieerden van een gastcollege over de werking van het brein, een presentatie over daglicht en kunstlicht in gebouwen en de toekomst daarvan uitleg en discussie over de prakische toepassing van Human Centric Lighting. Na de pauze en de verdiepingssessie volgde de uitsmijter: een praktijkverhaal over de ontwikkeling van een slimme schoonmaakkar. Resultaat: een gevarieerd programma en een enthousiast publiek. Met name het out of the box onderwerpen werkklimaat-facility management- rol van de installateur brachten een hoop stof tot nadenken en napraten. De organisatie blikt terug op een succesvolle middag. Uit de (hoge response op de) enquete blijkt dat het publiek de onderwerpen en de sfeer als bijzonder goed hebben ervaren.

Kon u niet bij deze Technodag aanwezig zijn of wilt u nog een terugblik zien? Bekijk dan impressie van de dag of één van de inspirerende TechTalks op het Kien Youtubekanaal.


KIEN Technodag 24 januari 2017
Op dinsdag 24 januari 2017 organiseerde KIEN de eerste KIEN Technodag van het nieuwe jaar. De Technodag vond plaats bij Locatie 78 in Bunnik. 

‘KIEN 2.0: vijf jaar KIEN en hoe gaan we verder?’ 

Door Adrie van Duijne, Directeur Stichting KIEN

‘Wireless the wire’

Krijg inzicht in de innovaties op het gebied van  draadloze communicatie.

Door Dr. Hao Gao, Faculteit  Electric Engineering TU/e

'Draadloze sensoren: van Plug & Play naar Plug & Forget'

Binnen vijf  jaar hebben sensoren geen kabels en batterijen meer. Wat betekent dit voor u? 

Door Simon van der Jagt, Nowi Energy 

‘Van de man met de sleutel naar de data scientist’

Hoe maakt u uw bedrijf meer dienstgericht? En hoe kunt u uw klanten proactief informeren en adviseren ? 

Door Wilbert van der Plas, Simaxx

‘Draadloze Energie Overdracht: onderzoek en ontwikkeling bij Holst Centre/imec en TU/e’

Hoe werkt draadloze energieoverdracht met gebruik van radiogolven (RF) en welke mogelijkheden en beperkingen zijn er? U krijgt ook een demonstratie hoe sensoren over een afstand van enkele meters draadloos van energie worden voorzien." Door Huib Vissers, Imec.

‘Mierenzuur: de energiedrager van de toekomst’ 

Wat is mierenzuur en hoe kan het toegepast worden als opslagbron in de gebouwde omgeving? 

Door Max Aerts, Team Fast

 

KIEN Technodag 7 december 2016, deze bijeenkomst is vervallen.

KIEN Technodag 5 oktober 2016, tijdens Energievakbeurs, Brabanthallen Den Bosch

Bekijk het sfeerverslag en de presentaties op het KIEN YouTube channel.

 

 

KIEN Technodag 23 juni 2016

Op dinsdag 23 juni 2016 waren zo'n 55 deelnemers aanwezig op de KIEN Technodag bij Locatie78 in Bunnik. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

Kleinschalige windenergie
De meeste mensen zitten niet te wachten op een grote windturbine in hun achtertuin. Toch zijn er mogelijkheden om energie uit wind te halen op kleinere schaal. WindChallenge ontwikkelde een windmolen die wel in de bebouwde omgeving toepasbaar is. We gaan met u in op de mogelijkheden hiervan. In welke situaties is de windturbine geschikt? En waar moet u op letten bij installatie?  
Spreker: Sander Mertens - WindChallenge

Internet of Things: kans of bedreiging?
Eind 2015 gingen we al in op de mogelijkheden van Internet of Things. We zagen toen al de vele mogelijkheden die dit biedt. De 23e bekijken we het vanuit het oogpunt van de installateur. Is het een bedreiging voor zijn vakgebied, of is het juist een kans om als system integrator hiermee aan de slag te gaan? We gaan graag met u de discussie aan.
Sprekers: Henk Hazeleger - Leertouwer en Peter Dijkstra - Cisco

Empathisch gebouw
Door energiehuishouding en domotica slim te combineren kan een comfortabele woon- en werkomgeving gecreëerd worden. En de gebruiker hoeft daar helemaal niks voor te doen. Masi Mohammadi is lector aan de HAN en de TU/e en doet onderzoek naar deze mogelijkheden onder de noemer Empathisch gebouw. Zij praat u bij over de ontwikkelingen op dit gebied en de mogelijkheden die er nu al zijn voor u als installateur en uw klanten.
Spreker: Masi Mohammadi - Hogeschool Arnhem Nijmegen en Technische Universiteit Eindhoven

3D printen voor de installatiebranche
Met een 3D printer kunnen gemakkelijk voorwerpen geprint worden voor relatief lage kosten. Handig voor het maken van prototypes, maar ook voor reserve onderdelen en kleine oplages. Wat betekent dit voor de installatiebranche? En is dit toekomstmuziek, of kunt u er nu al mee aan de slag? Op 23 juni gaan we in op deze en andere vragen. Natuurlijk is er ook een demonstratie en kunt u verschillende eindproducten bekijken die met een 3D printer gemaakt zijn. 
Sprekers: Nanning de Jong - 3Dwergen en Frank Broos - Flex-From

KIEN Technodag 20 april 2016

Op woensdag 20 april 2016 waren ruim 60 deelnemers aanwezig op de KIEN Technodag bij Locatie78 in Bunnik. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

Slim aansluiten van Elektrisch Vervoer
In het voorjaar van 2012 organiseerden we al een aantal themamiddagen over dit onderwerp, maar de tijd heeft natuurlijk niet stil gestaan. Mark Bolech van TNO zal u bijpraten over de huidige stand van zaken en de relevantie van dit onderwerp voor de installatiesector. Vervolgens zal Lennart Verheijen van Greenflux de mogelijkheden laten zien van het slim opladen van elektrische voertuigen.
Sprekers: Mark Bolech - TNO en Lennart Verheijen - Greenflux

Financier uw innovatieve project met Crowdfunding
ChargePark werkt aan een manier om de laadinfrastructuur van particulieren slim in te zetten voor gebruikers van elektrische voertuigen. Om deze droom te verwezenlijken, hebben zij onder andere Crowdfunding ingezet als financieringsmiddel. De sprekers gaan in op de werking van ChargePark en hoe zij uw rol als installateur zien. Daarnaast gaan we in op hoe u projecten op het gebied van duurzaamheid kunt financieren met behulp van Crowdfunding. Wim Burger van Geld voor Elkaar legt uit hoe dit financieringsmodel werkt, en hoe u uw eigen project op een dergelijke manier kunt financieren.
Sprekers: Herman Mannaerts – ChargePark en Wim Burger - Geld voor Elkaar

Op weg naar lokale opwek van energie
Steeds meer energie wordt lokaal opgewekt met behulp van zonnepanelen, windmolens en andere duurzame energiebronnen. Dit zorgt voor een veranderende functie van het elektriciteitsnetwerk en dus ook voor andere uitgangspunten voor de netwerkbeheerders. Zij zullen vertellen over de pilotprojecten waarmee zij zich voorbereiden op deze transitie.
Sprekers: John Hodemaekers - Stedin en Ben Tubben - Alliander

Totaaloplossingen voor comfortabel wonen
Ouderen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, maar ook jongere mensen maken hun woning graag zo comfortabel mogelijk. Als installateur kunt u totaaloplossingen bieden voor beide situaties. Experts van Hager en Vivalib gaan in op de mogelijkheden en geven aan wat hun praktijkervaringen zijn in zowel binnen- als buitenland.
Sprekers: Laurens Timmers - Hager en Rob Hagens - Vivalib

KIEN Technodag 16 februari 2016

Op dinsdag 16 februari 2016 waren een kleine 80 deelnemers aanwezig op de KIEN Technodag bij Locatie78 in Bunnik. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

Opleveringsprotocol voor Internet in de Woning
Op de KIEN Technodag in juni is naar voren gekomen dat een goede kwaliteit van internet in de woning van groot belang is. Veel thuiszorgoplossingen die het mogelijk maken voor ouderen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen zijn afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Naar aanleiding van die discussie is KIEN gestart met het opstellen van een opleveringsprotocol voor internet in de woning. We presenteren de eerste resultaten aan u en horen graag uw feedback.
Spreker: Wanda Kruijt - Stichting KIEN

Gelijkstroom in de praktijk
Eerder gingen we op een KIEN Technodag al in op de voor- en nadelen van het gebruik van gelijkstroom. In welke sectoren kunnen kansen gecreëerd worden met gelijkstroom? En hoe staat het met de normen op dit gebied? Experts geven hun visie op het onderwerp en we gaan met u de discussie aan in de aanloop naar een inspiratietafel.
Sprekers: Johan van Velthoven - NEN en Harry Stokman - Direct Current BV

Van kennis naar kassa
Op de universiteit wordt continu onderzoek gedaan naar diverse technologieën op het gebied van duurzaamheid, langer zelfstandig thuis wonen en vele andere zaken. Een van de doelstellingen van KIEN is om de kennis die op de universiteit aanwezig is te delen met het MKB. Maar hoe kan die kennis omgezet worden in praktische kansen? Wij laten u zien welke mogelijkheden er zijn en horen graag van u waar uw behoefte ligt.
Sprekers: Hans van Dinteren en Luuk Verbakel - SURE  Innovation en Adrie van Duijne - Stichting KIEN. Steef Blok - TU/e Innovation Lab was helaas verhinderd.

COB-led
Er zijn verschillende types led-verlichting verkrijgbaar op de markt. Tijdens deze KIEN Technodag zullen we inzoomen op de COB-led (Chip On Board). Hierbij worden meerdere led-chips gecombineerd tot één led-module. We gaan in op de werking van deze technologie en de verschillen met andere technieken. Wat zijn de voordelen van COB-led en in welke situaties kunt u het toepassen? Op deze en andere vragen zullen experts antwoorden presenteren.
Spreker: Fokke Wineke - Elpro

KIEN Technodag 25 november 2015

Op woensdag 25 november 2015 waren een kleine 100 deelnemers aanwezig op de KIEN Technodag bij Locatie78 in Bunnik. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

Oplossingen voor een continue stroomvoorziening
Tegenwoordig is elektriciteit niet meer weg te denken uit de samenleving. In bepaalde situaties is het zelfs van levensbelang om een continue stroomvoorziening zonder uitval te hebben. Experts zullen toelichten hoe duurzame technologieën zoals de BlueGen brandstofcel en het SOPRA systeem van Alfen als noodstroomvoorziening kunnen dienen bij uitval van het elektriciteitsnet of zelfs de gehele elektriciteitsvoorziening kunnen verzorgen. Veiligheid speelt hierbij een belangrijke rol.
Sprekers: Jan-Willem Tolkamp - SOLIDpower en Evert Raaijen - Alfen

Internet of Things
Veel apparaten in huis communiceren met elkaar via draadloze netwerken. Met de opkomst van slimme woningen zal dit aantal in de toekomst alleen maar toenemen. Verschillende partijen zijn dan ook al bezig met het opzetten van sensoren die op lage brandbreedte met elkaar communiceren. U wordt bijgepraat over de nieuwste technieken zoals Lora en Sigfox. Hoe werken deze technologieën en welke applicaties worden er nu en in de toekomst mee uitgerust? Graag bediscussiëren we met u de rol van de e-installateur in deze ontwikkeling.
Sprekers: Sietse Vis - KPN Lora en Nicholas Hoey Smith - Aerea Sigfox

Nieuwe technologieën in led
Led-verlichting wordt op steeds meer plaatsen toegepast. De ontwikkeling van led staat dan ook niet stil. Experts lichten toe welke nieuwe technologieën er zijn en hoe deze werken. Frank Krommenhoek van Unica zal u bijpraten over de mogelijkheden van Smart Led, waarbij veel meer dingen komen kijken dan alleen verlichting. Daarnaast gaan we graag met u in discussie over de verschillende technologieën en de rol van de installateur bij de uitrol ervan.
Sprekers: Frank Krommenhoek - Unica en Albert Fokkens - Philips Lighting

Energieopslag in de woning
Wie het nieuws in de gaten houdt, kan het niet ontgaan zijn: de Power Wall van Tesla wordt in Amerika al volop uitgerold. Maar kent u ook Hybrid, de Nederlandse concurrent hiervan, al? En welke alternatieven zijn er nog meer? Wij praten u graag bij over deze en andere opslagtechnologieën voor de woningmarkt.
Sprekers: Pim Kemper - Hybrid en Wilbert Prinssen - Technolution

KIEN Technodag 8 oktober

Op donderdag 8 oktober 2015 waren ruim 150 deelnemers aanwezig op de KIEN Technodag tijdens de Vakbeurs Energie in de Brabant Hallen in ‘s-Hertogenbosch. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

Uitdagingen bij aansluiten PV in een bestaande elektrische installatie
Het aansluiten van PV in een bestaande elektrische installatie vergt kennis van zowel het PV-systeem als de bestaande installatie. Welke apparatuur maakt gebruik van de opgewekte energie en hoe wordt de werking van deze apparatuur beïnvloed door gebruik van PV? Experts praten u bij over de uitdagingen en risico’s. Hierbij ligt de focus op de grotere installaties tot 80A.
Sprekers: Ben Smulders - Eigenenergie.net en An Geysenbergh - SMA Benelux

Energieopslag
In de huidige situatie wordt het elektriciteitsnet vaak gebruikt als buffer voor duurzaam opgewekte energie. Zolang de tarieven voor het terugleveren van energie gunstig blijven, is dit een aantrekkelijke oplossing voor velen. Zeker in de toekomst kan het echter interessant worden om zelf energie op te slaan om te gebruiken wanneer er niet geproduceerd wordt. We praten u bij over de mogelijkheden die hiervoor bestaan en de ontwikkelingen die plaatsvinden.
Sprekers: Kevin de Bont - Kropman Installatietechniek en Jarno Leeuwesteijn - Croon Elektrotechniek

Workshop Power Quality
Het aansluiten van nieuwe technologieën kan problemen opleveren met de Power Quality. Hoe kun je de oorzaak van deze problemen opsporen? En welke oplossingen zijn er om ze te voorkomen? Tijdens deze interactieve workshop gaat u met praktijkcases aan de slag. Experts Jorlan Peeters van Hyteps en Sjef Cobben van de Technische Universiteit Eindhoven zullen deze workshop leiden.

KIEN Technodag 23 juni

Op dinsdag 23 juni 2015 waren ruim 60 deelnemers aanwezig op de KIEN Technodag bij Locatie78 in Bunnik. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

Kwaliteit van internet in de woning
Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. We gebruiken het op onze computer, tablet en telefoon, maar ook steeds vaker voor slimme toepassingen in huis. Veel thuiszorgoplossingen die het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen bevorderen zijn afhankelijk van internet. Een stabiele en betrouwbare verbinding is daarom niet alleen in kantoorpanden, maar ook in woningen steeds belangrijker. Tijdens deze sessie wordt toegelicht waarom kwaliteit van internet in de woning zo belangrijk is en hoe dit bewerkstelligd kan worden.
Sprekers:  Robin Franken - WIFRA Advies en Clemens Jans - ASB-Security BV

Gelijkstroomnetten: wanneer wel en wanneer niet?
Consumenten hebben steeds meer apparaten in huis die op gelijkstroom werken. In combinatie met zonnepanelen, die gelijkstroom produceren, kun je je afvragen of het niet beter is om binnenshuis een gelijkstroomnetwerk aan te leggen in plaats van twee omvormers nodig te hebben. Toch wordt dit nog niet grootschalig toegepast. Minke Goes, studente aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft in opdracht van KIEN een onderzoek uitgevoerd naar de toepassing van gelijkstroomnetten. Zij zal de resultaten van het onderzoek presenteren. Daarna gaan we met de zaal en experts in discussie over de voor- en nadelen van gelijkstroomnetten.
Sprekers: Minke Goes - SURE Innovation, Henry Lootens - Leertouwer en Peter Coppes - C+B

Energiesprong: e-installateur als technologieleverancier voor Nul op de Meter woningen
KIEN heeft samen met Energiesprong en een aantal andere partijen het doel gesteld om de komende 3 jaar 100.000 woningen Nul op de Meter te maken. Hiervoor zullen de krachten van verschillende disciplines verbonden moeten worden. De e-installateur kan samen met KIEN een belangrijke rol spelen in het opzetten van deze samenwerkingsverbanden in de regio en het leveren van technologische oplossingen op het gebied van opwekking, buffering en slimme distributie. We informeren u graag over de inhoud van het project, dragen de technische kennis aan u over en gaan met u de discussie aan over hoe de rol van de e-installateur hierin vorm kan krijgen.
Spreker: Koos Kerstholt

Led en de nieuwe NEN1010
Dit najaar wordt er een nieuwe versie van de norm NEN 1010 uitgegeven. Nieuw hierin is onder andere een hoofdstuk over het ontwerpen en installeren van led-verlichting. De strekking van dit nieuwe hoofdstuk zal toegelicht worden en vanuit Stichting KIEN wordt aangegeven op welke vlakken dit raakt met het op te richten led-gilde, het opleveringsprotocol en het fabrikantenregister. Graag horen we uw mening over deze ontwikkeling.
Spreker: Jay Smeekes - F+E

KIEN Technodag 9 april

Op donderdag 9 april 2015 waren zo’n 35 deelnemers aanwezig op de eerste KIEN Technodag nieuwe stijl in het Postillion Hotel in Bunnik. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod:

Micro-WKK: warm aanbevolen voor een lagere energierekening?
De snelle technologische ontwikkelingen in onder andere de auto-industrie, zoals plug-in hybrides, hebben een positief effect op het rendement, de kosten en daarmee de haalbaarheid van micro-WKK’s. In deze workshop presenteren wij de voorlopige conclusies uit het onderzoek dat een student van de Technische Universiteit Eindhoven in opdracht van KIEN uitvoert. Ook kijken we naar succesvolle toepassing van de micro-WKK binnen en buiten Nederland. Bent u nieuwsgierig naar de kansen die micro-WKK biedt of heeft u zelf ervaring met deze techniek? Discussieer dan mee aan de hand van een aantal stevige stellingen en help ons zin van onzin te onderscheiden.
Sprekers: Marco Bijkerk - Remeha en Koos Kerstholt - Stichting KIEN

Inspiratietool voor senior huiseigenaren
De overgrote meerderheid van de ouderen in Nederland wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Om dit mogelijk te maken zijn aanpassingen in de woning nodig. Het blijkt nog lastig om vitale ouderen te bewegen deze aanpassingen tijdig te doen. Stichting KIEN heeft onderzoek gedaan onder ouderen en installateurs om te ontdekken hoe de vitale senior huiseigenaar wel gemotiveerd kan worden de juiste aanpassingen te doen aan zijn of haar woning. De resultaten van dit onderzoek worden gedeeld. Op basis van de onderzoeksresultaten is een concept inspiratietool ontwikkeld waarmee installateurs hun klanten op weg kunnen helpen. Debbie Mous van Stichting KIEN presenteert dit concept en de beoogde aanpak om deze tool te realiseren.
Spreker: Debbie Mous - Stichting KIEN

E-health en sensortechnologie
Sensortechnologie wordt in de thuiszorg steeds belangrijker in het kader van alarmering en leefstijlmonitoring. Ook worden we vanuit de Verenigde Staten overspoeld met allerlei sensoren en apps op het gebied van zelfmanagement van onze gezondheid. In vogelvlucht schetst Eric Hamers van Actiaal de ontwikkelingen die moeten leiden tot betaalbare grootschalige toepassingen in de thuiszorg. Daarin wordt het business model toegelicht waarmee de installateur zijn meerwaarde kan ontwikkelen. De doelstellingen en verdiensten voor de zorgaanbieders en maatschappelijke belangen worden door Johan van der Leeuw van Vilans toegelicht.
Sprekers: Eric Hamers - Actiaal en Johan van der Leeuw - Vilans

De klantgerichte ondernemer
Stichting KIEN hoort regelmatig van haar achterban dat klantgerichtheid voor menig installateur en MKB-er een uitdaging is. Hoe zorg je als innovatieve ondernemer dat nieuwe producten en diensten ook echt goed afgestemd zijn op de behoeften van een consument? Hoe kun je als installateur op een proactieve en klantgerichte manier de particuliere markt benaderen en ontwikkelen? Stichting KIEN zal enkele voorbeelden van een succesvolle aanpak presenteren en gaat graag de discussie met u aan welke diensten Stichting KIEN kan ontwikkelen om installateurs en innovatieve MKB-ers hier verder in te ondersteunen.
Sprekers: Debbie Mous - Stichting KIEN en Rudirick de Jong - ElectroStyling B.V.

Kwaliteit van led
De huidige markt van led-verlichting is ondoorzichtig, waardoor het voor afnemers lastig is het kaf van het koren te scheiden. Het gebrek aan kennis bij zowel de aanbieders/leveranciers als de eindklanten leidt tot ondoordachte keuzes. KIEN neemt daarom samen met de NSVV het voortouw door een gilde van led-specialisten op te richten dat representatief is voor de totale keten. Nico Koreman, voorzitter van de commissie kwaliteit van led van Stichting KIEN, zal tijdens deze sessie de achtergronden voor de oprichting van het gilde toelichten. Tevens worden het opleveringsprotocol voor led-verlichting en het fabrikantenregister gepresenteerd.
Sprekers: Peter Coppes - C+B en Nico Koreman - Stichting KIEN